Nieuws

Wat gebeurt er met uw pensioen als u komt te overlijden?

Als u overlijdt tijdens uw dienstverband, krijgt uw partner een uitkering van ons. Dat is het partnerpensioen. Uw partner krijgt dit vanaf uw overlijden zolang hij of zij leeft. 

Er zijn een paar aandachtspunten. Die zetten we graag voor u op een rij.

Wat als u werkloos wordt en dan overlijdt?

Uw partner krijgt immers alleen partnerpensioen als u overlijdt tijdens uw dienstverband. Als u wordt ontslagen, geen nieuwe baan vindt en dan overlijdt, is er een uitzonderingssituatie. In de werkloosheidswet is hiervoor een regeling opgenomen. Als u overlijdt in de periode waarin u een ww-uitkering ontvangt, krijgt uw partner toch van ons een partnerpensioen, hoewel u niet meer bij ons pensioen opbouwt.

Waar moet u verder op letten?

 • Woont u samen? Of bent u in het buitenland getrouwd?
  Meld dan uw partner bij ons aan via Mijn Pensioencijfers. Dit doet u bij Direct regelen. Ook kunt u in Mijn Pensioencijfers uw Uniform Pensioenoverzicht downloaden. De naam van uw partner moet op dit overzicht staan.
 • Stopt u met samenwonen? (Of gaat u in het buitenland scheiden?)
  Vergeet dan niet om uw partner bij ons af te melden. Een deel van het partnerpensioen gaat naar uw ex-partner. Het gaat om het partnerpensioen dat u tot dat moment hebt opgebouwd. Uw eventuele nieuwe partner krijgt dan minder partnerpensioen. Lees hier hoe het zit met uw pensioen en einde samenwonen.
 • Bent u gescheiden?
  Dan is standaard een deel van het partnerpensioen voor uw ex-partner. Het gaat om het partnerpensioen dat u tot uw scheiding hebt opgebouwd. Uw eventuele nieuwe partner krijgt dan minder partnerpensioen. Lees hier hoe het zit met pensioen en scheiden.
 • Bent u (vaak) van baan gewisseld?
  Dan kan het zijn dat er minder partnerpensioen is. U krijgt niet altijd automatisch partnerpensioen mee als u van baan wisselt. Dat verschilt per pensioenregeling. Check uw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl en kijk hoeveel uw partner krijgt.
 • Hebt u een tijd geen pensioen opgebouwd?
  Dan hebt u niet alleen een pensioengat in het pensioen voor uzelf, maar ook in het partnerpensioen. Ga na op www.mijnpensioenoverzicht.nl hoeveel u en uw partner krijgen.

Ook voor de kinderen

Behalve partnerpensioen is er (onder voorwaarden) ook een uitkering geregeld voor (studerende) kinderen. Daarover leest u hier meer.

Meer weten?

Log in op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers. Daar ziet u wat er geregeld is voor u en uw eventuele nabestaanden. Hebt u meerdere werkgevers gehad? Dan kunt u ook inloggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een totaaloverzicht van uw opgebouwde pensioen en AOW.

Komt u er niet uit? Bel of mail ons. Wij helpen u graag.