Nieuws

Waarom wij beleggen met pensioengeld

Om die vraag maar gelijk te beantwoorden: beleggen levert ons fonds het nodige geld op. Onze beleggingen doen het de laatste jaren namelijk heel goed. Zo was het rendement (winst) op onze beleggingen in 2020 7,4%.

Toch zijn er nog altijd mensen die twijfelen aan het nut van beleggen. Die hebben het vooral over de risico’s die ons fonds neemt, met geld voor hun pensioen. En er komt toch ook premie binnen? Is dat niet genoeg voor alle pensioenen?

Laten we met de risico’s te beginnen, want die zijn er zeker. Sterker: beleggen zónder risico bestaat niet. Je kunt wel beleggen met heel weínig risico, maar dan zal je rendement ook heel laag zijn. Bij beleggen geldt in het algemeen: hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans op een hoog rendement.

Ons fonds belegt uw pensioengeld met beleid. Wij nemen niet heel weinig risico, want dat levert te weinig op. Maar we nemen ook niet heel véél risico, omdat we er altijd voor moeten zorgen dat we uw pensioen kunnen betalen. We zitten er dus zo’n beetje tussenin. Met onze beleggingen zorgen we zo voor een redelijk rendement, zonder dat uw pensioen in gevaar komt.

Zonder winst uit beleggingen is er te weinig geld voor alle pensioenen

We beperken de risico’s dus, en dat werkt heel goed. Dan de premie die u en uw werkgever voor uw pensioen betalen. Is die niet genoeg? Om eerlijk te zijn: nee, het premiegeld dat ons fonds elk jaar ontvangt is niet genoeg om alle pensioenen - nu en in de toekomst - te kunnen betalen. Zeker niet als we uw pensioen willen laten meestijgen met de prijzen. En dat willen we, al lukt het niet elk jaar.

We zullen zelf (extra) geld moeten verdienen om uw pensioenregeling goed uit te voeren. Dat extra geld verdienen we door een deel van ons kapitaal met meer risico te beleggen. Net als alle andere Nederlandse pensioenfondsen.

Wat kunt u doen?

Vindt u het leuk om meer over onze beleggingen te weten? In ons jaarverslag staat een heel hoofdstuk over beleggen. Ook op onze website vindt u veel informatie

Vragen?

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.