Nieuws

Echtscheiding: ook uw pensioen moet u delen

Elke tweede vrijdag van september is het de Dag van de Scheiding. Dat is niet voor niets; volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eindigt 1 op de 3 huwelijken in een scheiding. Zo’n scheiding is al vervelend genoeg, met alle emoties die daarbij komen kijken. En dan moet er nog veel worden geregeld. Ook voor het pensioen.

Bij een scheiding gaat de aandacht als vanzelf uit naar de woning en de bezittingen. Wie blijft in het huis, wie krijgt de auto en hoe wordt bijvoorbeeld spaargeld verdeeld? Wat veel mensen niet weten is dat ook het pensioen verdeeld moet worden.

Het gaat in de eerste plaats om het pensioen dat uw partner krijgt als u zou overlijden. Na een scheiding houdt uw partner daar recht op. Ook als u uit elkaar gaat nadat u ‘gewoon’ samenwoonde, zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, en uw partner bij ons had aangemeld.

Volgt de scheiding op een huwelijk of een geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw ex-partner ook recht op de helft van het pensioen dat u tijdens die relatie voor uzelf hebt opgebouwd. De ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’ is daar heel duidelijk over. Spreekt u samen met uw ex-partner liever iets anders af over dit pensioen? Dat mag! En woonde u ‘gewoon’ samen, dan hoeft u het pensioen dat u voor uzelf opbouwde niet te delen met uw ex-partner.

Lees welke andere afspraken u met uw ex-partner kunt maken .

Vragen?

Met vragen over de gevolgen voor uw pensioen als u uit elkaar gaat kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.