Pensioen in het buitenland

Gaat u emigreren? En wilt u in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. U moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Regel uw adreswijziging

Ga naar Mijn Pensioencijfersen geef uw adreswijziging door in het formulier Verhuizen in en naar het buitenland. Stuurt u ons een e-mail of brief dat u bent verhuisd naar het buitenland? Vergeet dan niet uw klantnummer en BSN (Burger Service Nummer, vroeger sofinummer) te vermelden.
Dat geldt ook als u verhuist in het buitenland.  

2. Geef uw BSN en bankrekeningnummer door

Wij kunnen uw pensioen niet aan u betalen als we geen BSN (Burger Service Nummer, vroeger sofinummer) en geen bankrekeningnummer van u hebben. Geef deze informatie daarom aan ons door. Uw BSN staat in uw paspoort of ID-kaart. Weet u uw BSN niet? U kunt deze opvragen bij de Belastingdienst.

3. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als u pensioen van ons ontvangt in het buitenland, verzoeken wij u elk jaar om te bewijzen dat u in leven bent. U laat hiervoor de Attestatie de vitaDit is een document waaruit blijkt dat u nog in leven bent. invullen. . Dit moet u door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuurt u dit volledig ingevuld terug naar ons. Dat kan ook digitaal via Mijn Pensioencijfers.

Ontvangt u ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en hebt u dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB?

  • Was dit langer dan drie maanden geleden? Dan ontvangen wij deze informatie automatisch via de SVB. U hoeft dan niets te doen.
  • Was dit in de laatste drie maanden? Stuur ons dan een kopie van deze Attestatie de vita. U hoeft het origineel dat u van ons kreeg, niet toe te sturen.

Lees meer over het aanleveren van de attestatie de vita.

4. Wij houden premies en belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting (loonheffing) op uw pensioen in te houden. Daardoor krijgt u netto minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met uw land hierover afspraken heeft gemaakt. U kunt dan meer pensioen krijgen. Zo regelt u dit:

  • Ga naar belastingdienst.nl;
  • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
  • Vul het formulier in;
  • Als u er recht op hebt, stuurt de belastingdienst u een vrijstellingsverklaring;
  • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op uw pensioen.

Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op uw pensioen.

Goed om te weten: mogelijk moet u een bijdrage aan zorgverzekering betalen via CAK, omdat u in het buitenland woont. Lees meer hierover op de website van CAK.

5. Gaat u scheiden?

Als u in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat u bent gescheiden. Als u in het buitenland woont niet. Dan geeft u uw scheiding zelf aan ons door via Mijn Pensioencijfers.

6. Komt u te overlijden?

Als u in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als u in het buitenland woont niet. Uw nabestaanden moet dit aan ons fonds doorgeven.