Niet meer in dienst?

Wij blijven uw pensioen beheren.

Werkt u niet meer bij een werkgever die bij SPNG aangesloten is, dan stopt de opbouw van uw pensioen bij ons fonds. Wat u opgebouwd hebt, blijft bij ons achter.

‘Wat is er geregeld?’

Het pensioen dat u bij SPNG hebt opgebouwd, gaat in als u 65 of 67 wordt. Ieder jaar is er een pensioenoverzicht (UPO) beschikbaar op Mijn Pensioencijfers. Eens per vijf jaar krijgt u een bericht over uw UPO. Op het UPO kunt u zien hoeveel pensioen u van SPNG kunt verwachten. Uw pensioen kan verhoogd worden als de financiële situatie van SPNG goed genoeg is. Een verlaging is ook mogelijk indien de financiële situatie van SPNG daar wettelijk gezien om vraagt.

‘Wat kan ik doen?’

Gaat u ergens anders werken en bouwt u via die baan ook pensioen op? U hebt de mogelijkheid om het pensioen dat u bij SPNG hebt opgebouwd mee te nemen naar uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar.

‘Hoe regel ik dat?’

De overdracht van uw pensioen van SPNG naar een nieuw pensioenfonds vraagt u aan bij uw nieuwe fonds of verzekeraar.

‘Wat zijn mogelijke gevolgen?’

Of het verstandig is om gebruik te maken van waardeoverdracht hangt af van uw persoonlijke situatie. Houdt er rekening mee dat er verschillen zijn tussen pensioenregelingen. Zo kan het zijn dat de financiële situatie beter of slechter is. Dat heeft invloed op de kans dat je pensioen wordt verhoogd of verlaagd in de toekomst.

Hebt u bij SPNG pensioen opgebouwd voor 2013? Dan valt dit onder het verzekerd deel. Het is de vraag of een waardeoverdracht in dit geval voor u aantrekkelijk is. De pensioenuitkering die u uit het verzekerd deel ontvangt is namelijk gegarandeerd door de verzekeraars. Dit betekent dat dit pensioen niet door de verzekeraars kan worden verlaagd als het financieel tegen zit. Bij een waardeoverdracht komt de uitkeringsgarantie van de verzekeraars voor u te vervallen. Alleen als uw pensioen over gaat naar een andere verzekeraar blijft het pensioen mogelijk gegarandeerd. In dat geval wordt uw pensioen meestal wel lager. De nieuwe verzekeraar moet namelijk rekenen met de huidige lage rente. Het is belangrijk dat u zich hiervan goed bewust bent en dit afweegt tegen bijvoorbeeld het voordeel van al het pensioen bij én uitvoerder.

‘Kost waardeoverdracht geld?’

Voor u kost een waardeoverdracht geen geld. De waarde van uw pensioen bij SPNG wordt conform de wettelijke rekenregels overgedragen aan uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Het kan wel zo zijn dat er aan uw oud-werkgever een aanvullende bijdrage wordt gevraagd. Als deze bijdrage hoger is dan €15.000 en meer dan 10% van de overdrachtswaarde bedraagt, dan mag uw oud-werkgever de waardeoverdracht tegenhouden. Als dit het geval is, wordt u hierover geïnformeerd.

Vragen? Neem contact met ons op.