Actuele cijfers

Kosten

Ons pensioenfonds is een financiële instelling, maar heeft geen winstoogmerk. Het geld dat ons fonds ‘verdient’ met beleggen, komt ten goede aan de pensioenen van alle deelnemers.

Verschillende kosten

Om uw pensioen te beheren, maken we kosten. Denk daarbij aan de kosten voor:

  • een goede administratie van uw gegevens
  • het versturen van brieven en mailings
  • de productie van het jaarverslag
  • het inwinnen van advies
  • het (ver-)kopen en beheren van beleggingen
  • kosten voor toezicht

Omdat we deze collectief maken voor alle deelnemers, zijn de kosten per persoon lager dan wanneer u uw pensioen individueel zou regelen.

Zo laag mogelijk

Ons fonds probeert de kosten zo laag mogelijk te houden door efficiënt te werken. De kosten worden op verschillende manieren gerapporteerd:

  1. kosten voor pensioenbeheer: dit zijn de kosten die ons fonds maakt voor de administratie, communicatie, bestuur en de toezichtkosten. In 2020 bedroegen de kosten voor pensioenbeheer € 151,- per deelnemer en pensioengerechtigde (2019: € 151,-).
  2. kosten voor vermogensbeheer: dit zijn de kosten die ons fonds maakt om het pensioengeld te beleggen. In 2020 bedroegen deze kosten 0,22% van het belegd vermogen (2019: 0,24%).
  3. transactiekosten: dit zijn kosten die het fonds maakt met het aan- en verkopen van beleggingen. In 2020 bedroegen de transactiekosten 0,069% van het gemiddeld belegd vermogen (2018: 0,063%).

Meer informatie hierover kunt u lezen in het jaarverslag, pagina 34 op de Documentenpagina.